A doua opinie in ortopedie: Cand o solicitam?

Ce este o consultatie pentru a doua opinie medicala (second opinion)?

Consultatia pentru a doua opinie medicala legata de problema ortopedica este o discutie cu un medic specialist atunci cand deja ai consultat un medic si ai un diagnostic si un plan de tratament. 

Nevoia unei a doua opinii vine din necesitatea unei persoane de a confirma diagnosticul si tratamentul primite, sau din nevoia de a intelege mai bine problema sa de sanatate si a i se raspunde la anumite intrebari care au aparut dupa inceperea unui tratament.

Cand ai putea solicita o a doua opinie medicala ortopedica?

  • Consultatia pentru a doua, sau a treia opinie este indicata atunci cand

    • ai deja un diagnostic si un tratament pentru problema ta, dar vrei sa te asiguri de acuratetea diagnosticului si de eficienta tratamentului
    • nu ai inteles foarte bine explicatiile care ti s-au dat in prima consultatie
    • tratamentul prescris pare ca nu da rezultatele la care te asteptai
    • vrei sa fii sigur ca indicatia de a fi operat este corect pusa

Daca consult un medic pentru a doua opinie inseamna ca trebuie sa continui tratamentul la el?

Dupa consultatia de a doua opinie medicala in ortopedie nu este neaparat nevoie sa continui tratamentul cu medicul care ti-a dat aceasta consultatie. Poti alege sa continui tratamentul la medicul pe care l-ai consultat prima data in privinta problemei tale. 

Solicitari frecvente pentru a doua opinie medicala

Cel mai frecvent consultam pacienti aflati la a doua opinie sau a treia opinie medicala pentru a-i asigura si a-i linisti ca tratamentul care le-a fost prescris de prima data este corect.

De asemenea, multe persoane solicita o a doua opinie pentru a se asigura ca problema lor are nevoie de tratament chirurgical.

Exista patologii care pot fi tratate conservator cu rezultate bune, dar deseori este nevoie de rabdare, deoarece efectele acestui tratament nu sunt imediate.

Este nevoie deseori de o perioada mai lunga de tratament conservator cu medicamente impotriva inflamatiei si durerii, imobilizarea in orteze, fizioterapie si kinetoterapie.

Efectele benefice ale tratamentului pot necesita cateva saptamani pana la instalare. Exista insa patologii care pot fi rezolvate prin operatie (interventie chirurgicala).

Pacientii care necesita interventii chirurgicale sunt adesea speriati si nu isi doresc sa treaca prin stresul unei operatii. 

Discutia cu persoanele ce vin la a doua opinie medicala este sincera si poate fi mai indelungata, pentru ca exista multiple intrebari la care au nevoie de raspunsuri. Acestea sunt de obicei mai informate si au chestiuni specifice la care au nevoie de solutii.

Ne sunt puse adesea intrebari de genul urmator:

  • care este cel mai bun tip de tratament pentru problema mea, cel conservator sau cel chirurgical?
  • de ce tip de operatie este nevoie?
  • nu se poate trata si conservator?
  • care sunt riscurile unei operatii?
  • care sunt riscurile amanarii operatiei?
  • cat timp de recuperare este necesar?
  • in cat timp ma pot intoarce la lucru? in cat timp pot conduce masina? 
  • mai pot practica sportul preferat?
  • ce activitati trebuie sa evit in urmatoarea perioada?

Decizia finala iti apartine!

Cel mai important este ca discutia sa fie deschisa. Nu este nici o problema ca solicitati inca o opinie medicala. 

Credem in onestitate si in nevoia fiecarei persoane de a fi corect informata despre problema sa de sanatate. 

dr. Dan Valentin Anghelescu

Medic Primar Ortopedie - Traumatologie Medic Specialist Medicina Sportiva Doctor in Stiinte Medicale Sef de Lucrari Universitatea "Titu Maiorescu"

This Post Has One Comment

  1. Dinca C-tin

    Am diagnostic chist sinovial medial, genunchi stang, activat din decembrie 2022, stationar, consult d-na doctor Botezatu, recomandat lasat asa sau proteza!!!!

Lasă un răspuns