Analizele de sange pentru ortopedie
Analizele de laborator sunt folosite in ortopedie pentru:
- diagnosticul bolilor reumatismale inflamatorii
- determinarea starii de sanatate inaintea unei operati
Analizele de laborator pentru diagnosticul bolilor reumatismale
Din cauza ca exista foarte multe boli reumatismale cu impact asupra articulatiilor, nu exista un test specific pentru diagnosticul lor.
In functie de simptome si de examinarea clinica, medicul va va prescrie anumite teste de laborator.
Bolile reumatologice sunt de obicei boli in care sistemul imun ataca articulatiile si le poate distruge.
In fazele de la inceput, aceste boli pot fi gresit interpretate ca si diferite leziuni articulare (artroza, entorse, etc.). Analizele de laborator specifice pot ajuta sa se faca diferenta intre o boala reumatismala si alte probleme ale articulatiilor.
Exemple de analize de laborator:
- Valorile markerilor de inflamatie VSH, proteina C reactiva, fibrinogen
- factorul reumatoid
- antigenul HLA B27
- anticorpii anti nuleari
Analizele de laborator pentru determinarea starii de sanatate inaintea unei operatii:
Inaintea unei interventii chirurgicale ortopedice se vor face analize de laborator pentru a vedea starea de sanatate.
Analizele de laborator care se fac de obicei sunt:
- Hemograma – se vad numarul de globule rosii, albe si de plachete sanguine, valoarea hemoglobinei. Este utila pentru a stabili daca exista vreo infectie in organism, daca sangele este suficient pentru a va recupera dupa operatie sau daca se pot forma trombi pentru a nu sangera excesiv.
- Coagulograma verifica modul in care se coaguleaza sangele. Sangele nu trebuie sa se coaguleze prea usor deoarece se pot forma cheaguri pe vase. De asemenea, sangele nu trebuie sa se coaguleze greu deoarece exista riscul de sangerare in exces.
- Valoarea glicemiei, dimineata, arata modul in care se regleaza metabolismul glucidelor. Valorile foarte ridicate indica existenta diabetului iar persoanele cu control glicemic prost au risc mai mare de infectie sau de inchidere a plagii de la operatie.
- Markerii hepatici arata sanatatea ficatului. Valorile mari pot identifica probleme la ficat care trebuiesc investigate suplimentar.
- Markerii renali arata cum functioneaza ficatul. Valori mari ale ureei si creatininei si de asemenea un clearence al creatininei crescut arata probleme de rinichi care trebuie investigate.
- In functie de consultatia dinaintea operatiei cu medicul anestezist, si in functie de istoricul bolilor dumneavoastra, pot fi indicate investigatii suplimentare pentru a determina starea de sanatate. De asemenea poate fi necesara amanarea interventiei chirurgicale pana cand se trateaza bolile descoperite cu medicamente.