Artroscopia este o procedură chirurgicala minim invaziva pentru diagnosticarea și tratarea problemelor din interiorul articulatiilor.

Chirurgul introduce un tub îngust atașat la o cameră video cu fibră optică printr-o mică incizie – cam de 1 centimetru. Imaginea din interiorul articulației este transmisă pe un monitor video.

Artroscopia îi permite chirurgului să vadă interiorul articulației dumneavoastră fără a face o incizie mare. Chirurgii pot chiar să repare unele tipuri de leziuni ale articulației în timpul artroscopiei, cu instrumente chirurgicale speciale, de grosimea unui creion.

artroscopie

De ce se face artroscopia?

Artroscopia este folosita de medicii ortopezi pentru diagnosticarea și tratamenul mai multor afectiuni din interiorul articulatiei.

Artroscopia se foloseste pentru urmatoarele articulatii:

Genunchi
Umăr
Cot
Glezna
Șold
Încheietura mâinii

Uneori examinarea articulatiei dureroase si examinarea prin radiografie, RMN sau tomografie nu ofera un diagnostic precis. Din acest motiv, artroscopia este si o procedura de diagnostic. Prin artroscopie se vede toata articulatia pe interior. Astfel se pune diagnsoticul mai exact.

Afecțiunile tratate prin artroscopie includ:

Bucati de os libere care se plimba prin articulatie
Cartilaj deteriorat sau desprins
Căptușeală inflamată a articulației
Ligamentele rupte
Meniscuri rupte
Fibrozari în interiorul articulațiilor

 

Ce riscuri are operatia de artroscopie?

Artroscopia este o procedură foarte sigură. Complicatiile sunt rare. 

Problemele pot include:

  • Probleme ale pielii din jurul taieturilor
  • Infecție (foarte rar). Orice tip de intervenție chirurgicală, chiar si minim invaziva implică riscul de infecție
  • Amorteli sau furnicaturi in zona operatiei
  • Formarea de cheaguri de sange pe mana/piciorul operat

Cum vă pregătiți pentru o interventie artroscopica?

Pregătirile exacte depind de care dintre articulațiile dumneavoastră este examinată sau reparată de chirurg.

În general, ar trebui să:

Evitați anumite medicamente. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să evitați să luați medicamente sau suplimente alimentare care vă pot crește riscul de sângerare.

Să postiți minim 6 ore inainte de operatie.

Sa organizati sa va aduca si sa va ia cineva cu o masina de la Clinica. Nu vi se va permite să vă conduceți singur acasă după procedură, așa că asigurați-vă că cineva va fi disponibil. 

Purtați haine largi și confortabile – pantaloni scurți de sport largi, de exemplu, dacă faceți artroscopie la genunchi – astfel încât să vă puteți îmbrăca ușor după procedură.

In timpul operatiei de artroscopie

Vi se va monta o branula de catre asistentul din sala de operatii. Pe aceasta branula vor fi administate substante pentru anestezie si diverse alte medicamente in timpul operatiei. 

In functie de zona care va fi operata, de starea de sanatate si de preferintele dumneavoastra, va fi facuta

  • anestezie generala
  • anestezie regionala (anestezie rahidiana, bloc)

In timpul operatiei, pentru a vedea intreaga articulatie, se va umple cu lichid steril articulatia. Printr-o incizie mica va fi introdusa camera de filmat iar prin incizii suplimenatre vor fi introduse instrumente. Instrumentele sunt folosite pentru a apuca, tăia, șlefui și aspira pentru repararea articulației.

Inciziile vor fi suficient de mici pentru a fi închise cu unul sau două puncte de sutură, sau cu benzi înguste de bandă adezivă sterilă.

După operatia de artroscopie

Intervenția chirurgicală artroscopică nu durează, de obicei, mult timp. De exemplu, artroscopia genunchiului durează aproximativ o oră. După aceea, veți fi dus într-o cameră separată pentru a vă recupera timp de câteva ore înainte de a pleca acasă.

Îngrijirea dumneavoastră ulterioară poate include:

Medicamente. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ameliora durerea și inflamația.

R.I.C.E. La domiciliu, poate fi util să vă odihniți, să puneți gheață, să comprimați și să ridicați articulația timp de câteva zile pentru a reduce umflarea și durerea.

Protecție. S-ar putea să fie nevoie să folosiți atele temporare, esarfa pentru brat sau umar sau cârje genunchi, glezna, etc.

Se poate sa vi se indice numite exercitii de gimnastica medicala acasa.

 

Rezultate

În general, ar trebui să puteți relua munca de birou și activitatea ușoară în câteva zile. Probabil că veți putea să conduceți din nou în una până la trei săptămâni și să vă implicați într-o activitate mai intensă câteva săptămâni după aceea.

Cu toate acestea, recuperarea nu este aceeași pentru fiecare persoana operata. Situația dumneavoastră ar putea dicta o perioadă mai lungă de recuperare și reabilitare.

Este esential sa respectati vizitele de control asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra pentru a verifica evolutia operatiei.