Ce este terapia prin miscare?

Kinetoterapia este o stiinta. 

Kinetoterapia este folosita pentru a reda functionarea normala a persoanelor care au suferit lovituri, accidentari sau anumite boli. 

Terapia prin miscare este un mod de tratament care foloseste miscarea organismului pentru a proteja o anumita zona afectata, in timp ce mentine functionarea normala a organismului.

Kinetoterapia se bazeaza pe principiul organismului uman ca un intreg. 

Pentru ca vindecarea normala sa poata sa aiba loc, corpul uman trebuie sa isi recupereze abilitatea de a se misca si a functiona la parametrii normali.

Care sunt principiile kinetoterapiei?

 • prescrierea de exercitii de gimnastica
 • prescrierea de exercitii de miscare
 • efectuarea de terapie manuala (masaj, presopunctura, stretching, terapie mio-fasciala)
 • incurajarea independentei persoanei tratate
 • incurajarea conditionarii fizice generale a persoanei tratate 
 • incurajarea reintoarcerii la activitatile fizice uzuale si la lucru
 • prevenirea reaccidentarilor si a bolilor date de lipsa miscarii sau a miscarii neadecvate

Cand este buna kinetoterapia?

Kinetoterapia este indicata de catre medicul dumneavoastra pentru o varietate de problema de sanatate.

 1. Probleme ale oaselor, articulatiilor si a muschilor si tendoanelor

Ex: durerea de spate in zona lombara, durerea de ceafa, durerea in zona umarului, durerile de genunchi, traumatisme la practicarea sporturilor de recreere

2. Recuperarea si mentinerea functiei corpului dupa probleme neurologice – accidente vasculare cerebrale, boli degenerative neurologice, etc.

3. Recuperarea si mentinerea functiei corpului dupa probleme cardiace cum ar fi infarctul

4. Probleme pulmonare cum sunt bolile obstructive pulmonare, COVID-19, etc.

In functie de problema tratata, kinetoterapia este de ajutor organismului pentru a:

 • ameliora durerea
 • reda flexibilitatea
 • mentine forta
 • reinvata mersul normal
 • reinvata activitati uzuale – miscari fine cu mana, mersul pe teren denivelat, urcatul si coboratul scarilor, etc. 
 • respira mai usor
 • mentine active persoanele tratate
 • preveni accidentarile, cazaturile, etc.

Cum decurg sedintele de kinetoterapie?

Fiecare persoana este evaluata musculo-scheletal de catre kinetoterapeut la prima sedinta. Evaluarea are rolul de a intelege problema pentru care este nevoie de kinetoterapie si pentru a observa starea corpului si anumite deficiente. Exercitiile sunt create pentru fiecare persoana in parte. 

Sedinta dureaza intre 40 si 90 de minute. Nu exista un timp standard, deoarece fiecare persoana este diferita din punct de vedere al nevoilor, al capacitatii de efort, al durerii si al etapei de recuperare in care se afla. 

Kinetoterapeutul lucreaza aproape de pacient, permanent. De asemenea, pacientul poate fi vazut de un medic in timpul sedintelor de gimnastica medicala pentru a fi in siguranta. 

Tinuta in care se desfasoara sedintele este sport, lejera. 

Mediul in care se desfasoara sedintele de kinetoterapie este unul informal, prietenos dar profesionist.

Corpul uman este un ansamblu ale carui componente functioneaza in stransa legatura cu celelalte. O problema la o articulatie poate avea o influenta asupra unei parti mai mari a corpului. 

De exemplu, la o persoana in varsta, o durere de genunchi poate sa influenteze modul in care calca si astfel sa apara dureri si deformari la nivelul coloanei. Dar lipsa de activitate normala din cauza durerii la genunchi poate sa ii dea probleme la plamani sau de inima, tocmai pentru ca nu se mai misca ca de obicei. 

Luam un alt exemplu. Un tanar activ, care face sport ocazional si alearga de cateva ori pe saptamana iar in weekenduri se plimba cu bicicleta sau skiaza. O accidentare la umar ii poate dezechilibra somnul. De asemenea, bratul respectiv nu il mai foloseste din cauza durerii si astfel muschii se atrofiaza usor iar la alergat si bicicleta se forteaza si astfel incepe sa il doara ceafa (zona cervicala). Lipsa somnului si a exercitiului fizic regulat duc la modificarea orelor si cantitatii de alimente consumate. Apare o crestere ponderala care vine cu diverse alte probleme, la randul ei.

Kinetoterapia este un tip de tratament care priveste corpul in ansamblul. 

Kinetoterapia se mai numeste si gimnastica medicala. Este un mod de a ajuta mentinerea functiei unei articulatii atunci cand exista o problema in articulatie. Kinetoterapeutul creaza un exercitiu prin care protejeaza partea componenta cu problema, in timp ce restul articulatiei si al partilor componente din jur sunt puse “la munca”.

Kinetoterapeutul analizeaza printr-un bilant musculo-scheletal persoana pe care o trateaza si poate identifica cauza unei probleme si astfel creeaza exercitii care sa puna in miscare o intreaga parte a corpului care sufera. 

De asemenea, kinetoterapeutul integreaza exercitiile pentru articulatia cu probleme in exercitii care pun in miscare tot corpul. Exercitiile fizice generale sunt bune pentru problemele de postura – statul cocosat, un umar mai sus sau mai jos, problemele de spate ale persoanelor care stau mult la birou. 

Kinetoteraeutul are influenta asupra schimbarii stilului de viata.

Exercitiile pe care persoana le face in sala de kinetoterapie sunt baza de la care vor creste catre conditionarea fizica generala. De la kinetoterapie se poate trece catre antrenament personalizat de diverse tipuri. 

Exista antrenament de echilibru, de perturbare, pentru sarituri si aterizari, pentru forta exploziva si astfel sunt integrate treptat exercitiile care vor fi folosite la sportul pe care persoana il practica.