Durere genunchi Operatie menisc si ligament

Durerea de genunchi, cu toate că este frecventă este diferită pentru fiecare persoană în parte.

Durerea provocată de un traumatism, accident sportiv sau când calcăm strâmb apare imediat.

De obicei articuația se umflă și este greu de examinat din cauza durerii și imobilității. Aceste accidente produc de obicei una sau mai multe leziuni. 

Meniscul 

Durerea apare de obicei după o rotație a genunchiului sau la o ridicare de pe vine. Durerea este localizată pe interiorul genunchiului cel mai adesea. 

Mersul, urcatul și coborâtul scărilor și așezatul sau ridicatul de pe scaun provoacă durere în același punct din interiorul genunchiului. 

Uneori modificarea activității ameliorează durerea dar frecvent aceasta reapare la reluarea activității fizice. În acest caz este necesară o operație prin artroscopie a meniscului rupt și coaserea sau îndepărtarea porțiunii desprinse. 

Ligamentul Încrucișat Anterior

Ligamentul încrucișat anterior se rupe după traumatisme prin rotația genunchiului (entorse) în timpul practicării sportului. 

Ligamentul încrucișat anterior are multe vase de sânge și astfel atunci când se rupe, articulația se umple de sânge și doare. Ligamentul încrucișat anterior este sursă a durerii doar dacă este prins între oase și produce blocaje. Altfel, el lasă articulația instabilă dar nu este sursă de durere. 

Operația pentru refacerea ligamentului încrucișat anterior al genunchiului este necesară dacă genunchiul scapă sau fuge la efort fizic. Reconstruirea ligamentului încrucișat anterior este obligatorie pentru ca persoana respectivă să reia o viață activă sau sportul de agrement sau performanță.

Cartilajul Articular

Cartilajul articular este țesutul cel mai important din articulația genunchiului. Distrugerea lui este de multe ori ireversibilă și duce la artoză și la necesitatea înlocuirii articulației cu o proteză. 

Cartilajul articular este cea mai frecventă cauză de durere apărută treptat, de la nivelul genunchiului.

În urma unui traumatism, pot apărea de la simple crăpături pe suprafața cartilajului articular, la dezlipiri ale cartilajului până la os.

Evaluarea se face pe RMN iar tratamentul este operator, cu proceduri prin care se salvează cartilajul din jur sau se înlocuiește cartilajul prin transplantare (mozaicoplastie) sau prin inginerie genetică (tehnica AMIC). 

De asemenea, cartilajul articular, se poate degrada treptat. 

Astfel durerea are un debut incert și de intensitate mică, care crește treptat și poate duce la umflări ale articulației atunci când aceasta este solicitată excesiv. 

Tratamentul leziunilor de cartilaj degenerative este mai dificil și presupune modelarea lui cu radiofrecvență și microfracturarea zonelor de os denudate. 

Șansa refacerii zonelor de cartilaj distruse prin degenerare este mai mică față de leziunile din urma traumatismelor.

Rotula

Durerea in partea anterioară (din fața genunchiului) este cauzată de modificări la nivelul rotulei. 

De cele mai multe ori durerea apare din cauza iritației cartilajului de sub rotulă și se datorează unei mișcări anormale a acesteia in timpul indoirii genunchiului. 

Această durere poate fi însoțită de un zgomot sau pocnitură. 

Acest lucru are drept cauză inbalansul muscular al mușchilor coapsei. Unii mușchi sunt mai dezvoltați iar alții mai puțin si trag rotula spre exteriorul piciorului. Se produce astfel un conflict cu osul pe care alunecă rotula, fapt ce provoacă iritația cartilajului. 

Tratamentul constă în fizioterapie și kinetoterapie pentru a întări mușchii stabilizatori. 

Uneori e nevoie de o infiltrație în genunchi cu PRP sau acid hialuronic pentru a repara cartilajul si a reda o mișcare normală și lină. 

Operație menisc si ligament rupt