durere glezna operatie glezna

Durerea de glezna – ce faci cand aceasta apare?

Atunci cand apare o durere glezna, probabil ca prima intrebare care iti vine in minte se refera la cauzele ce au determinat aparitia acesteia. Cauzele ce pot duce la dureri la nivelul gleznei sunt diverse, iar acestea pot fi cauzate atat de entorsa, fractura acesteia sau chiar artroza gleznei. In mod evident, exista mai multe posibilitati pentru durerea de glezna, insa acestea sunt cele frecvent intalnite in randul pacientilor. 

In ce consta procesul de recuperare glezna? Exista mai multe variante pe care le ai la indemana, precum kinetoterapie glezna sau fizioterapie, insa doar medicul specialist va determina cu exactitate ce nevoi intampina corpul tau. In cazul in care medicul considera ca ai nevoie de servicii de kinetoterapie pentru glezna sau fizioterapie pentru glezna, afla ca poti avea parte de ambele servicii medicale in cadrul clinicii noastre, la stadarde inalte.

MedSport, aliatul sanatatii tale

Este important sa ai grija de starea ta de sanatate in fiecare zi, de aceea, atunci cand intampini o anumita afectiune, poate chiar cea mentionata deja, este recomandat sa apelezi la locul unde sa ai parte de servicii de recuperare glezna, mai precis MedSport.  Aici nu doar ca vei beneficia de tratamentul durerilor de glezna, ci vei intalni personal serios si dedicat meseriei pe care o practica, care se asigura ca vei beneficia de conditii optime si de o vindecare cat se poate de rapida si eficienta. Nu este timp de pierdut atunci cand vine vorba de sanatate, de aceea te invitam sa efectuezi de indata o programare la sediul clinicii noastre.

Descopera mai multe informatii despre durerea de glezana de la specialistii MedSport

Durerea de gleznă poate avea multe cauze.

Pentru un diagnostic al durerii de glezna este important de remarcat 

  • Dacă durerea a apărut brusc, de la o lovitură sau o mișcare greșită
  • Dacă durerea a apărut după efort mai mare sau practicarea de sport
  • Semnele asociate – umflarea gleznei, inrosirea zonei, imposibilitatea mersului
  • Dacă durerea a cedat la ceva – repaus, imobilizare, pastile de durere, antiinflamator

Cauzele durerii de glezna

O gleznă dureroasă poate avea drept cauză o problemă la una sau mai multe componente ale articulației. Durerea poate fi dată de oase, cartilaj articular, mușchi, ligamente și tendoane. 

Principalele cauze ale durerii de glezna sunt

Entorsa gleznei

Entorsa de glezna este un mecanism prin care se torsionează articulația atunci cand persoana calcă greșit. În general în entorsa de gleznă sunt întinse ligamentele care o stabilizează. In funcție de forța traumatismului entorsa poate fi ușoară, moderată sau severă. Astfel, întinderea ligamentelor poate fi ușoară, cu ruptură parțială sau cu ruptură completă a acestora. Cand s-a produs o entorsă de gleznă, ea se umfla, este dureroasă la palpare și persoana calcă cu dificultate. 

Diagnosticul se face mai ales prin examinare manuală.

Este utilă radiografia pentru a exclude o fractură.

Un RMN este necesar dacă durerea după o entorsă nu cedează după 3-4 săptămâni de tratament corect.

Fractura gleznei

Ruptura oaselor de la articulația gleznei apare la accidente sportive sau rutiere, caderi pe picior sau la entorse foarte puternice. 

Oasele din jurul articulației gleznei ce se pot fractura sunt

  • peroneul
  • tibia
  • astragalul

Cand se produce o fractura se instaleaza durere foarte puternica în jurul gleznei.    Uneori, dacă oasele se deplasează, apare o deformare a gleznei. Așadar, articulația se umfla foarte tare și nu se poate călca pe picior. La mișcarea articulației se simt niște cracmente ale oaselor. 

Diagnosticul se face mai ales prin radiografie.

Examinarea manuală este dificilă deoarece glezna este umflată și doare foarte tare.

O tomografie poate fi utilă pentru a examina fracturile care ajung pe suprafața articulației

RMN-ul este frecvent inutil.

Artroza gleznei

Durerea din artroza gleznei apare fără un traumatism sau accidentare. Deseori însă există un istoric de entorse repetate, sau accidente la nivelul gleznei în trecut. 

Debutul durerii este treptat. Uneori durerea apare pentru o perioadă de timp, apoi să dispare și poate reveni la interval de cateva luni. 

În artroza gleznei, apar mai multe modificări – calcificări ale ligamentelor din jurul articulației, ciocuri osoase care blochează mișcarea, deformarea gleznei în timpul mersului, distrugerea cartilajului din articulație. Articulația se umfla și doare. Mersul este posibil dar devine din ce în ce mai dificil. 

La examinarea manuală se găsește durere la palparea oaselor, a ligamentelor stabilizatoare și la manevrele de rotire forțată.

Diagnosticul se pune pe baza radiografiilor.

Un RMN este util pentru a observa cât de afectat este cartilajul articular și starea ligamentelor.

Osteocondrita de astragal

Osteocondrita apare după o entorsă de gleznă. La rotația forțată a gleznei, cartilajul de pe astragal se desprinde din cauza loviturii de osul tibiei. Această bucată de os cu cartilaj poate rămâne pe loc sau poate fi aruncată în articulație.

Durerea dată de osteocondrita disecantă este nespecifică. De obicei în istoric există o entorsă care durează mai mult decat normal să se vindece. Durerea este dată de mersul prelungit sau de efort fizic. Uneori articulația se umfla. 

Examinarea manuală prin palpare și mișcări ale gleznei este puțin folositoare.

Diagnosticul este pus cel mai sigur pe RMN.

Radiografia nu este foloitoare în cele mai multe cazuri. 

Ruptura de tendon

Durerea de gleznă dată de un tendon rupt apare brusc și este extrem de dureroasă. Ruptura de tendon se produce la o mișcare bruscă a gleznei. 

Zona unde este ruptura se umflă, pielea devine roșie și orice mișcare este dureroasă. Apare imposibilitatea de a face mișcarea pe care o producea tendonul care s-a rupt. 

La examinare, doare foarte tare la apăsare în jurul rupturii. Poate fi palpat un spațiu lăsat de ruptura din tendon. 

Diagnosticul se pune mai ales pe examinarea manuală dar și pe ecografie sau RMN.

Radiografia nu este utilă. Este folosită pentru a exclude o fractură. 

Tendinita 

Tendinita reprezinta durerea bruscă a unui tendon. Durerea dată de inflamația unui tendon apare după ce este folosit foarte intens la sport sau activități fizice. Uneori inflamația tendonului poate apărea la o smucitură sau o mișcare bruscă, pentru care articulația nu era pregătită. La nivelul gleznei pot exista tendinite ale tendonului lui Achile, ale tendoanelor mușchilor peronieri, ale mușchiului tibial anterior. 

Durerea din tendinită este intensă și este provocată de mișcare. Glezna nu se umflă și nu se înroșește sau pulsează. 

La examinarea manuală, apăsarea tendonului este dureroasă. De asemenea mișcarea forțată a gleznei care întinde tendonul este dureroasă. 

Diagnosticul este pus cu o ecografie musculo-scheletală sau RMN care arată acumulare de lichid și edem. 

Radiografia este de multe ori nefolositoare. 

Tendinopatia

Îngroșarea și degenerarea unui tendon se numește tendinopatie. Aceste modificări apar după mai multe episoade de inflamație. Datorită traumatismelor repetate și ale accidentărilor se pot forma calcificări în interiorul tendonului. Un tendon cu tendinopatie devine foarte rigid și se rupe mai ușor. 

La nivelul gleznei tendinopatia apare mai ales la tendonul lui Achile. 

La examinarea manuală, doare la apăsare și se simte o zonă mai groasă și rigidă. 

Mișcarea forțată a gleznei care întinde tendonul provoacă durere.

Uneori un tendon rigid împiedică mișcarea articulației. 

Diagnosticul se pune pe examinarea RMN sau pe ecografie.

Radiografia este utilă dacă există calcificări în tendon sau la inserția pe os.