Durerea de sold din coxartroza

Soldurile noastre sunt unele dintre cele mai mari articulații in corpul nostrum. Soldul, ca importanta, ocupa locul doi dupa genunchi si ne ajuta la aproape toate activitatile noastre de zi cu zi.

Articulația soldului este compusă din doua oase:

-Femurul (Osul coapsei): Partea lui superioară are o forma sferică asemanatoare unei bile si este orientata catre centrul corupului.

-Pelvisul (Bazinul): Care prezintă o zona cu o forma de cupa in punctul unde se articulează cu femurul 

Cum si de ce apare Coxartroza?

Fiindcă frecarea unui os in mod direct pe alt os este un proces dureros cele doua fete articulare ale oaselor sunt acoperite si protejate cu un țesut alb lucios, de natura dura si elastică, numit cartilaj.

O suprafața acoperită de cartilaj gliseaza aproape perfect pe o alta suprafața acoperită asemanator. Această glisare a oaselor acoperite de cartilaj este de multiple ori mai eficienta decât glisarea oțelului unei patine pe gheață.

Asa ca pentru majoritatea vietii noastre suntem capabili sa folosim soldurile noastre si sa le miscam fara durere, avand cartilajul sanatos

Din pacate timpul si uzura degradează acest cartilaj. Uzura mananca un pic din el cu fiecare zi ce trece iar acest proces poate fi accelerat de mai multi factori precum fracturile sau predispoziția genetica.

Aceasta pierdere de cartilaj si simptomele care apar din cauza ei sunt numite artroză sau coxartroză cand problema este la nivelul soldului.

 Corpul nostru ca întotdeauna incearca sa refacă lipsa, dar la un moment dat, refacerea nu mai face fata, si pierderea de cartilaj începe sa fie dureroasa, cu o pierdere progresive a mobilitatii is rigidizare. Când cartilajul dispare de tot, articulația ajunge os pe os iar orice mișcare poate cauza dureri mari.

 Unele persoane sunt la un risc mai mare de a dezvolta coxartroza, sau oricare alta forma de artroza, mai exact persoanele care au folosit articulațiile lor mai mult, precum persoanele in varsta si persoanele care au practicat sport.

 In general, ca orice durere persistenta care nu cedează la repaus si odihna, durerile cauzate de coxartroza ar trebui sa fie examinate de către medicul de specialitate. Persoanele la risc înalt chiar ar putea beneficia de un consult de specialitate înainte de apariția simptomelor, pentru a planifica tratamentul din timp, crescând șansele de un tratament de succes, si scăzând intervalul de timp petrecut in faza simptomatica a bolii.

Ce putem face pentru durerea de sold din Coxartroza?

Tratamentul coxartrozei este variat, dar are la baza lui conceptul de a oferi pacientului o viata de zi cu zi fara durere si cu cat mai multa autonomie.

 La inceput, unele persoane pot tine sub control simptomele bolii printr-o simpla modificare a stilului de viata precum folosirea unei carje, sau abandonarea activitatilor repetitive cu presiune pe sold.

In cazul unor artroze cauzate de o diferenta de lungime intre picioare, talonetele personalizate pentru pantofi pot fi un tratament chiar definitv al bolii.

 Pentru pacienții care continua sa dezvolta dureri, tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare orale poate fi inceput, in combinatie cu fizioterapia si mai ales hidroterapia si înotul.

 In cazul in care simptomele continua sa progreseze, injecțiile direct in articulație cu antiinflamatoare, acid hialuronic, sau plasma pot fi o solutie.

 Ultimul pas in tratarea coxartrozei este tratamentul operator cu protezarea soldului, unde partile articulare ale femurului si ale bazinului sunt înlocuite cu proteze din metal, ceramica, plastica sau o combinatie a acestora.

 Artroplastia soldului este considerată standardul de aur in tratamentul coxartrozei in zilei de azi, oferind aproape toti pacienților o viata funcțională si fara dureri.

 

Dar totusi toti putem sa modificam un pic stilul nostru de viata, si sa nu ajungem vreodata cu o coxartroza simptomatica si dureroasa. Unele lucruri la care putem avea grijă:

 

-Menținerea unei greutăți sanatoase si stabile

-Alegerea adecvată de exerciții. Inotul este sportul cel mai sanatos pentru cartilaje iar alergatul pe banda sau mai ales beton este un mare factor de risc pentru agravarea artrozei genunchiului si a soldului.

-Evitarea extremelor – nici sedentarismul dar nici sportul cu impact mare articular nu ajuta la longevitatea articulatiilor.

-Corectarea problemelor posturale

 

Coxartroza, sau artroza la sold, este o afecțiune care o întâlnim si o tratam ca specialiști in mod zilnic, iar in caz ca deja ai simptome nu ezita sa apelezi la medicul specialist de ortopedie.

Lasă un răspuns