durere umar operație umar

Durerea de umăr este o problemă des întâlnită la oamenii activi sau la sportivi. 

Odată instalată, durerea de umăr poate împiedica activitatea sportivă, activitatea obișnuită zilnică sau chiar poate perturba somnul.

Umărul este o zonă anatomică formată din 3 articulații:

  • Articulația dintre osul omoplat și torace
  • Articulația dintre claviculă și acromion (proeminență osoasă a omoplatului)
  • Articulația dintre humerus și omoplat

Orice dereglare a unei componente din orice articulație (mușchi, tendon, ligament, capsulă articulară) duce la un dezechilibru în mișcarea umărului. 

Cele mai frecvente cauze de durere sunt:

Instabilitatea gleno-humerală

Umărul sare din articulație la acidente sau căderi pe mână. Atunci când osul iese din articulația umărului se produce ruperea capsulei articulare. Chiar dacă este pus la loc, capsula se vindecă greșit. Astfel, riscul este ca la mișcări din ce în ce mai mici umărul să sară din nou. Durerea apare din cauza distrugerii cartilajului din articulație și din cauza iritării repetate a tendoanelor și ligamentelor din jur. 

Apare deformarea locală atunci când osul este ieșit din articulație.

Diagnosticul se pune pe examinarea manuală. Forțarea articulației în anumite poziții ce întind capsula articulara provoacă durere.

Diagnosticul final se pune pe RMN. 

Radiografia poate fi utilă pentru a vedea dacă modificările de uzură s-au instalat la os. Ecografia de mușchi și tendoane ofera informatii putine. 

Tendinita mușchiului supraspinos

Durerea din tendinita mușchiului supraspinos apare după suprasolicitare. Acest tendon se inflamează prin mișcări repetitive de aruncare sau mișcări de adus brațul deasupra capului. 

Tendinita de cap lung al bicepsului

Ruptura unui tendon al coafei rotatorilor

Artroza articulației acromio-claviculare

Impingementul subacromial pe mușchii coafei rotatorii

Bursita sub-acromială

Umărul înghețat

Cele mai frecvente nemulțumiri ale unui pacient cu durere de umăr sunt:

  • Durerea la folosirea bratului deasupra capului
  • Durerea la aruncarea unui obiect
  • Durerea în timpul nopții care nu lasă pacientul să se odihnească

Evaluarea se face prin examinarea clinică amănunțită și prin investigații imagistice – radiografii ale umărului în diverse poziții și RMN. 

Tratamentul este bazat pe principiul non operator la început, cu kinetoterapie, fizioterapie și medicamente împotriva inflamației, durerii și contracturii musculare. 

Uneori este nevoie de o  infiltrație în articulația umărului cu acid hialuronic, PRP sau cortizon. 

Operația umărului dureros este de obicei necesară după ce tratamentul conservator nu a oferit un confort satisfăcător și durerea a continuat. 

Operația artroscopică a umărului poate repara tendoanele rupte ale coafei rotatorilor sau poate stabiliza umărul care sare frecvent din articulație. De asemenea, prin operația artroscopică a umărului se poate diminua durerea prin eliminarea bursitei și prin acromioplastie (mărirea spațiului pe unde alunecă tendoanele care prin contractare produc ridicarea brațului deasupra capului).