durere umar operație umar

Cauze si tratament pentru durerea de umar 

Durerea de umar reprezinta o afectiune frecvent intalnita in randul sportivilor, dar si a persoanelor cu un ritm activ de viata. Odata cu aparitia sa, viata iti poate fi data peste cap, iar activitatile sportive pot fi ingreunate sau chiar impiedicate. La fel stau lucrurile si in cazul persoanelor obisnuite, a caror activitate zilnica poate fi perturbata, chiar si in timpul somnului.

In cazul in care te intereseaza care sunt cauzele durerii de umar, trebuie sa stii ca acestea pot fi diverse, inclusiv instabilitatea gleno-humerala, ce consta in iesirea umarului din articulatie. De asemenea, printre durere de umar cauze se numara si tendinita muschiului supraspinos, ce apare, de regula, dupa o suprasolicitare intensa a muschiului.

Atunci cand te confrunti cu durerile de umar, primul pas pe care este indicat sa il iei in considerare este evaluarea situatiei de catre un medic specialist, urmata de un tratament durere umar. 

Clinica MedSport, ajutorul de incredere pentru a descoperi tratamentul durerii la umar

Daca si tu ai de-a face cu durerile de umar, trebuie sa stii ca, odata ajuns cabinetul medicului, acesta va diagnostica cu acuratete problema. Daca nu exista o problema foarte grava, se va recurge la metode de tratament pentru durerea de umar neinvaziv, printre care se numara sesiunile de kinetoterapie umar.

Apeleaza la clinica MedSport pentru servicii medicale de calitate si o echipa dedicata, a carei valori sunt modestia, dorinta de a-i ajuta pe cei in nevoie, precum si corectitudinea. Opteaza, asadar, sa pui sanatatea ta pe primul loc si conteaza pe un loc de incredere, unde starea ta de bine este primordiala.

Mai multe informatii despre durerea de umar

Umărul este o zonă anatomică formată din 3 articulații:

  • Articulația dintre osul omoplat și torace
  • Articulația dintre claviculă și acromion (proeminență osoasă a omoplatului)
  • Articulația dintre humerus și omoplat

Orice dereglare a unei componente din orice articulație (mușchi, tendon, ligament, capsulă articulară) duce la un dezechilibru în mișcarea umărului. 

Cele mai frecvente cauze de durere sunt:

Instabilitatea gleno-humerală

Umărul sare din articulație la acidente sau căderi pe mână. Atunci când osul iese din articulația umărului se produce ruperea capsulei articulare. Chiar dacă este pus la loc, capsula se vindecă greșit. Astfel, riscul este ca la mișcări din ce în ce mai mici umărul să sară din nou. Durerea apare din cauza distrugerii cartilajului din articulație și din cauza iritării repetate a tendoanelor și ligamentelor din jur. 

Apare deformarea locală atunci când osul este ieșit din articulație.

Diagnosticul se pune pe examinarea manuală. Forțarea articulației în anumite poziții ce întind capsula articulara provoacă durere.

Diagnosticul final se pune pe RMN. 

Radiografia poate fi utilă pentru a vedea dacă modificările de uzură s-au instalat la os. Ecografia de mușchi și tendoane ofera informatii putine. 

Tendinita mușchiului supraspinos

Durerea din tendinita mușchiului supraspinos apare după suprasolicitare. Acest tendon se inflamează prin mișcări repetitive de aruncare sau mișcări de adus brațul deasupra capului. 

Tendinita de cap lung al bicepsului

Ruptura unui tendon al coafei rotatorilor

Artroza articulației acromio-claviculare

Impingementul subacromial pe mușchii coafei rotatorii

Bursita sub-acromială

Umărul înghețat

Cele mai frecvente nemulțumiri ale unui pacient cu durere de umăr sunt:

  • Durerea la folosirea bratului deasupra capului
  • Durerea la aruncarea unui obiect
  • Durerea în timpul nopții care nu lasă pacientul să se odihnească

Evaluarea se face prin examinarea clinică amănunțită și prin investigații imagistice – radiografii ale umărului în diverse poziții și RMN. 

Tratamentul este bazat pe principiul non operator la început, cu kinetoterapie, fizioterapie și medicamente împotriva inflamației, durerii și contracturii musculare. 

Uneori este nevoie de o  infiltrație în articulația umărului cu acid hialuronic, PRP sau cortizon. 

Operația umărului dureros este de obicei necesară după ce tratamentul conservator nu a oferit un confort satisfăcător și durerea a continuat. 

Operația artroscopică a umărului poate repara tendoanele rupte ale coafei rotatorilor sau poate stabiliza umărul care sare frecvent din articulație. De asemenea, prin operația artroscopică a umărului se poate diminua durerea prin eliminarea bursitei și prin acromioplastie (mărirea spațiului pe unde alunecă tendoanele care prin contractare produc ridicarea brațului deasupra capului).