Fasceita plantara: simptome, cauze si optiuni de tratament 

Fasceita plantara: simptome, cauze si optiuni de tratament 

Fasceita plantara reprezinta una dintre cele mai intalnite cauze ale durerilor de calcai. Implica inflamarea ligamentului care merge de-a lungul talpii fiecarui picior si care leaga osul calcaiului de varfurile degetelor. Pentru fasceita plantara tratamentul este posibil pe mai multe cai. Dar, in primul rand, daca simti ceva in neregula in aceasta zona a corpului, cel mai bine este sa consulti un specialist.

Simptome

De cele mai multe ori fasceita plantara duce la dureri crancene care apar la primii pasi facuti, dimineata, cand te dai jos din pat. De indata ce te ridici in picioare si incepi sa umbli prin casa, durerea va descreste in mod normal. Insa, de asemenea, se poate intoarce dupa perioade in care ai stat foarte mult in picioare sau te-ai ridicat deodata dupa ce ai stat o perioada mai mare jos. 

Cauze care duc la inflamarea fasceitei plantare(fasciitei)

Cauzele fasceitei plantare nu sunt 100% intelese. Dar se pare ca ar fi mai intalnita la cei care alearga mult si la cei care sunt supraponderali. Deci, atentie la cele doua situatii. Si, daca va aflati intr-una dintre ele, nu ar strica sa aveti grija mai mare de stilul de viata avut. 

Fasciita este un ligament care conecteaza osul calcaiului de baza degetelor de la picioare. Aceasta sprijina bolta talpii piciorului si absoarbe socurile atunci cand mergi. 

Stresul si tensiunea exercitata asupra fasciitei poate duce la intinderea si eventual la ruptura ligamentelor. Acestea, odata ce se repeta prea des, pot irita sau inflama fasceita plantara, ducand la dureri ascutite in calcai sau la mijlocul talpii piciorului.  

Factori de risc

Fasciita poate aparea fara vreo cauza anume. Insa exista unii factori care cresc riscul de a dezvolta o asemenea afectiune ortopedica. 

  • Varsta. Problema afecteaza mai des persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Noroc insa ca pentru fasceita plantara tratament exista.
  • Anumite tipuri de exercitii fizice. Trebuie sa stii faptul ca o serie de activitati care pun mai mult stres pe calcai si pe tesutul atasat pot duce mai usor la instalarea fasceitei plantare. Poate fi vorba de activitati precum: alergarea pe distante lungi, balet sau dans aerobic.
  • Structura piciorului. Un picior mai plat, o bolta mai inalta sau chiar un tipar neobisnuit de mers pot afecta felul in care iti este distribuita greutatea atunci cand stai in picioare. Toate aceste criterii pot cauza piciorului un stres mai mare si inflama astfel fasceita plantara. 
  • Obezitate. Stiai ca o greutate prea mare poate afecta in egala masura aceasta afectiune ortopedica? 
  • Meserii care te tin mult timp in picioare. Muncitorii din fabrici, profesorii si cei care stau foarte mult in picioare sau merg mult, la locul de munca, pot fi mai predispusi la aceasta afectiune a talpii piciorului. De asemenea, statul pe suprafete dure poate duce si el la un risc mai crescut de fasceita plantara.

Fasceita plantara si tratamentul existent 

Daca vei alege sa ignori simptomele pe care le ai, asta este posibil sa duca la dureri cronice care vor avea un impact asupra activitatilor tale zilnice. Bine este sa incerci sa isi schimbi tiparul de mers si chiar meseria daca aceasta are impact negativ asupra sanatatii tale. 

Exista doua tipuri de tratament mari si late: tratament non-chirugical si tratament chirugical. Iar solutiile existente sunt:

Atunci cand incepi sa simti durere sau disconfort in zona talpii, contacteaza medicul ortoped care iti va oferi recomandarile potrivite in functie de situatia ta. Nu lasa la voia intamplarii inflamatia si actioneaza rapid pentru a preveni ceva mai urgent. 

Lasă un răspuns