Injectiile cu acid hialuronic: Soultia durerilor articulare

Acidul hialuronic se gaseste in mod uzual in lichidul din interiorul articulatiei.

Lichidul articular bogat in acid hialuronic este foarte vascos. El functioneaza ca o pernita care ajuta la alunecarea oaselor unul pe celalalt si  amortizeaza socurile la sarituri, schimbari de directie, alergare.

Uneori lichidul articular devine mai subtire. Asa se intampla in artroza, odata cu uzura genunchiului, la sportivii de performanta care au activitate fizica intensa si la persoanele care muncesc fizic sau suprasolicita o articulatie. 

Medicii specialisti numesc acest procedeu visco-suplimentare, deoarece se aduce o completare cu acid hialuronic a lichidului din articulatie. 

Cand trebuie sa va ganditi la injectii cu acid hialuronic?

Medicul specialist ortoped sau medicul de medicina sportiva va pot recomanda o injectie in articulatie cu acid hialuronic pentru durerea de genunchi.

Acidul hialuronic este optim pentru 

  • durerea datorata leziunilor de cartilaj recente, aparute dupa traumatisme
  • durerea datorata uzurii cartilajului articular la sportivi
  • durerea din boala artrozica usoara sau moderata
  • durerea din boala artrozica severa la persoanele care refuza sa se opereze sau vor sa amane operatia
  • lubrefierea articulatiei operatii artroscopice 

Studiile din literatura de specialitate arata ca injectiile cu acid hialuronic sunt mai bune pentru a controla durerea data de artroza decat administrarea de pastile. Persoanele care au un beneficiu mai redus de pe urma infiltratiilor cu acid hialuronic par sa fie cele cu artroza severa.

Posibile reactii adverse sunt durerea usoara la locul de injectare, umflarea moderata a genunchiului si inflamatia genunchiului. Acestea toate sunt complicatii foarte usoare si se remit in 1-2 zile. Tratamentul consta in aplicarea unei pungi cu gheata pe genunchi si administrarea de pastile impotriva inflamatiei.

Cum decurge infiltratia cu acid hialuroniuc?

Infiltratia cu acid hialuronic se face in cabinetul medicului ortoped. 

Procedura dureaza aproximativ 10 minute si este foarte putin dureroasa. 

Se dezgoleste articulatia ce va fi injectata iar medicul o examineaza si marcheaza locul unde va intepa cu acul. Pielea este dezinfectata. Se injecteaza prima data un anestezic local iar apoi, se injecteaza in articulatie continutul fiolei de acid hialuronic. Dupa infiltratie se misca articulatia de cateva ori pentru ca substanta sa se imprastie in interior. Locul de injectare este acoperit cu un plasture steril.

Se poate folosi articulatia in care s-a facut injectia imediat. Nu este nevoie de nici o imobilizare. Daca este la membrul inferior, persoana calca imediat, fara nici o restrictie. 

Este prudent ca dupa infiltratia intra articulara sa se evite efortul fizic intens si sportul. 

Ca si prudenta, se poate aplica gheata de doua trei ori pe zi la locul de injectare.

dr. Dan Valentin Anghelescu

Medic Primar Ortopedie - Traumatologie Medic Specialist Medicina Sportiva Doctor in Stiinte Medicale Sef de Lucrari Universitatea "Titu Maiorescu"

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns