Tratament leziuni de cartilaj: Operatia artroscopica

Operația artroscopică pentru leziunile de cartilaj

Cartilajul este o pernuță care acoperă capetele oaselor în articulație și are rol 

1. de a face oasele să alunece lin unul pe celălalt în mișcare 

2. de a prelua șocuri la sărituri, schimbări de direcție, sport, etc.

Cartilajul se uzează și se roade cu vârsta, cu efortul fizic intens sau prin accidentări repetate.

Uneori cartilajul se poate rupe de pe os în accidente, căzături, lovituri la sport.

Capacitatea de vindecare a cartilajului este limitată.

Leziunile condrale se operează cu artroscopul (camera de filmat) si instrumente fine pentru a da o șansă organismului să îl vindece.

În funcție de gravitatea leziunii de cartilaj la genunchi se fac anumite operații.

  1. Curățarea marginilor leziunii de cartilaj care nu este distrus până la os se face cu niște instrumente fine. Se asigură în acest fel că ruptura nu devine mai gravă.
  2. Microfracturile sunt niște găuri mici făcute în os. Microfracturile se folosesc pentru leziunile de cartilaj de gradul 3 și 4 de mici dimensiuni. Prin aceste găuri ies sânge și celule stem mezenchimale care vor forma o cicatrice condrală ce va acoperi zona fără cartilaj.
  3. Mozaicoplastia este tehnica de operație cu artroscopul prin care zona fără cartilaj este pregătită și acoperită cu niște dopuri formate din os și cartilaj. Aceste dopuri sunt luate din altă parte a genunchiului. 
  4. Tehnica AMIC = microfracturi + un petic de matrice cartilaginoasă produsă prin inginerie genetică care îmiedică celulele stem și sângele să difuzeze în genunchi.

Beneficiile operatiei pentru leziunile de cartilaj sunt numeroase

Avantajele fiecărei tehnici și indicațiile pentru fiecare tip de leziune se discută cu medicul ortoped.

Tehnica este aleasă în funcție de cât de afectat este cartilajul, dacă există și alte leziuni în genunchi (menisc, ligamente) și de vechimea lor (traumatism recent sau distrugere din cauza uzurii). 

Operația pentru cartilaj se face cu o camera de filmat de mici dimensiuni introdusă în genunchi (artroscop).

Intervenția chirurgicală se face cu anestezie în coloana vertebrală. Spitalizarea va fi de o noapte. 

Cat dureaza procesul de recuperare medicala in urma operatiei

Recuperarea este puțin mai dificilă pentru leziunile de cartilaj de la genunchi.

Cel mai adesea, după operația artroscopică pentru cartilaj, este nevoie de 2-4 săptămâni fără sprijin pe piciorul operat. Persoana operată va merge în cârje și va urma un program de gimnastică acasă. În afară de medicamentele pentru durere și programul de kinetoterapie, va fi prescris anticoagulant pe perioada în care nu calcă pe piciorul operat. 

Conducerea mașinii și întoarcerea la muncă este permisă după 2 luni. Dacă munca nu este solicitantă fizic se poate chiar puțin mai devreme. 

Alergarea ușoară în linie dreaptă va putea fi începută după 4 luni. Întoarcerea la sporturi mai complexe se poate face dupa 6 luni de la operație și numai după o recuperare foarte bună.

Operația pentru durerea de genunchi produsă de distrugerea cartilajului de la genunchi este singura care poate încetini evoluția către artroză. 

dr. Dan Valentin Anghelescu

Medic Primar Ortopedie - Traumatologie Medic Specialist Medicina Sportiva Doctor in Stiinte Medicale Sef de Lucrari Universitatea "Titu Maiorescu"

Lasă un răspuns