Problemele la picior care se rezolva prin operatie

Anatomia piciorului este foarte complexa. Exista 26 de oase si in jur de o suta de ligament, muschi si tendoane la nivelul piciorului. Aceasta arhitectura complexa a piciorului este mentinuta in echilibru de sanatatea tuturor structurilor implicate. 

Patologia chirurgicala a piciorului implica operatii, de obicei, atunci cand tratamentele conservatoare nu dau rezultate. 

Patologia chirurgicala include

 • monturile (hallux valgus)
 • neurinomul Morton
 • aponevrozita plantara refractara 
 • artroza la degetul mare
 • degetele in ciocan
 • montul degetului mic (quintus varus)
 • tendinopatia de insertie a tendonului lui Ahile 

Monturile (hallux valgus)

Monturile sunt niste proeminente la intalnirea dintre degetul mare si mediopicior. Zona proeminenta devine de mute ori rosie si inflamata din cauza frecarii de pantof. Acest fenomen se numeste bursita. Deformarea se produce din cauza deplasarii unui os numit metatarsian. Aceasta deplasare poate progresa astfel incat degetul mare va intra sub degeteul doi si trei si poate cauza deformarea acestora. Consecinta este ca apar bataturi pe mai multe degete si dificultati la incaltare. 

Monturile nu sunt excerscente osoase. Monturile nu se mostenesc din familie.

Rezolvarea problemei se face doar chirurgical.

Operatia se numeste osteotomie. In timpul operatiei, medicul va taia osul, il va redresa si il va fixa cu suruburi. 

Recuperarea dupa operatie dureaza intre 6 si 8 saptamani pentru reintoarcerea la munca si inceperea mersului normal. Dupa operatie timp de 8 saptamani se va folosi o gheata speciala cu toc pentru a ajuta la mers si pentru a proteja zona operata. 

Neurinomul Morton

Neurinomul Morton este o problema care apare in partea dinspre degete a piciorului. Durerea si amorteala apar in zona din talpa intre degetele 3 si 4 si uneori intre degetele 2 si 3.

Neurinomul Morton apare din cauza iritatiei si compresiei unui mic nerv dintre oasele metatarsienelor in timpul mersului. Cu timpul inflamatia duce la aparitia unei ingrosari a nervului in zona de maxima presiune. 

Operatia de care este nevoie este o excizie a zonei ingrosate a nervului. Incizia este de aproximativ 5 centimetri. Dupa operatie se poate calca cu toata greutatea. Riscul de complicatii este relativ mic. 

Aponevrozita plantara refractara

Aponevroza plantara este o structura fibroasa situata in talpa, care face legatura dintre calcai si baza degetelor de la picior. Aponevroza plantara este una dintre structurile care formeaza scobitura talpii. Aponevrozita inseamna inflamatia si ingrosarea fasciei. Aceasta problema este favorizata de activitatea fizica (mersul pe distante lungi, alergarea), de diverse forme ale piciorului, de incaltari, etc. 

De obicei aponevrozita plantara se trateaza conservator

 • modificarea activitatii
 • masaj
 • kinetoterapie
 • modificarea incaltarilor
 • fizioterapie
 • injectii cu anti-inflamator in zona dureroasa

Daca tratamentul conservator nu da rezultate in controlarea durerii, este nevoie de un tratament chirurgical.

Operatia de care este nevoie este o sectionare partiala a fasciei in zona calcaiului. Sectionarea fasciei in zona dinspre interiorul piciorului relaxeaza contractura aponevrozie si de obicei elimina durerile. 

Dupa operatie este nevoie sa se protejeze piciorul cu o gheata tip Air Cast. Se va calca partial timp de 3 saptamani si apoi cu toata greutatea inca 3 saptamani. Activitatea fizica este reluata dupa doua luni. 

Artroza degetului mare

Artroza degetului mare poarta numele de Hallux Rigidus. Dupa cum spune si numele latinesc, apare o rigidizare progresiva a articulatiei degetului mare. Aceasta rigidizare este datorata distrugerii cartilajului din articulatie. Durerea apare mereu la mers, de fiecare data cand este miscata articulatia degetului mare. 

Este o forma mai severa decat hallux valgus, care nu implica si distrugerea articulatiei. 

Apare la persoanele mai in varsta sau la sportivi si persoanele cu activitate fizica intensa. 

Prognosicul nu este foarte bun deoarece nu exista tratament care sa remedieze cauza – distrugerea cartilajului din articulatie. 

Operatiile posibile sunt 

 • modelarea articulatiei prin excizia ciocurilor osoase din jur
 • interpunerea de tesut moale in articulatie
 • rezectia artroplastica
 • osteotomia cu corectarea deformarii articulatiei si scurtarea degetului
 • blocarea articulatiei (artrodeza)

Recuperarea este mai dificila. Implica protejarea zonei operate cu pantof special cu incarcare pe calcai. Reintoarcerea la mers este variabila si depinde de tipul de operatie. 

Degetele in ciocan

Deformarea degetelor 2, 3 si 4 poarta numele de deget in ciocan. 

Deformarea poate fi asociata cu deformarea degetului mare (hallux valgus). 

Din cauza deformarii apar frecari in incaltaminte si bataturi deasupra articulatiilor degetelor 2,3 si 4. 

Operatia de care este nevoie se numeste osteotomie. Prin osteotomie se taie metatarsianul fiecarui deget deformat, apoi se redreseaza si se scurteaza. Cele doua fragmente taiate se fixeaza cu surub. 

Dupa operatie se protejeaza zona operata cu gheata speciala pentru a calca doar pe calcai. 

Recuperarea pana la calcatul normal dureaza 6-8 saptamani. 

Montul degetului mic (quintus varus)

Montul degetului mic apare atunci cand osul metatarsian se deplaseaza. Proeminenta osoasa este capatul osului care este iesit in afara. Poate aparea o bursita de la frecarea de pantof. 

Tratamentul conservator nu este satisfacator de obicei, dar modificarea incaltamintei poate ajuta. 

Operatia de care este nevoie este o osteotomie. Se taie metatarsianul deplasat, apoi se redreseaza si se fixeaza in noua pozitie cu suruburi. 

Dupa operatie este nevoie sa se protejeze antepiciorul cu o gheata speciala cu incarcare pe calcai. Se va folosi gheata timp de 6-8 saptamani. 

Tendinopatia de insertie a Tendonului lui Ahile

Durerea in zona de jos a calcaiului cu deformarea locala este de obicei data de tendinopatia ahiliana. Aceasta boala este asociata de obicei cu probleme cronice de tendon ahilean. Zona unde tendonul ahilean se prinde pe calcai se inflameaza si apar depuneri de calciu care formeaza ciocuri. 

Tratamentul chirurgical este indicat cand 6-8 luni de tratament conservator nu au inlaturat simptomele. 

Operatia este ultima varianta de tratament.

In timpul operatiei medicul detaseaza tendonul ahilean, il curata de zonele ingrosate si fibroase si indeparteaza portiunea de os cu ciocuri. Tendonul va fi prins de os din nou cu ancore si fire speciale. 

Dupa operatie pacientul nu va calca 21 zile si apoi va calca in gheata speciala tip Air-Cast cu inaltator de calcai timp de inca 21 zile. 

Mersul normal se va relua la 6-8 saptamani. 

Activitatea fizica va fi permisa dupa 4-6 luni de la operatie.