Tratament umar sarit: avantaje operatie luxatia umarului

Operația artroscopică de stabilizare a umărului luxat

Există diverse probleme ce pot apărea la umăr, printre ele putem enumera luxația umărului, fracturi sau rupturi de tendoane. Este important să le știm de dinainte pentru a le preveni sau pentru a știi unde putem apela în cazul în care avem nevoie de tratament pentru umăr sărit.

Umărul sare prima oară din articulație la un traumatism puternic. Atunci se rupe capsula articulară în porțiunea din față a articulației umărului. Se creează astfel un spațiu prin care umărul la anumite mișcări iese cu ușurință și se luxează.

Pentru a repara ruptura zonei din față a articulației este nevoie de o operație cu artroscopul prin care se fixează cu niște ancore capsula pe os. Acest procedeu stabilizează umărul și nu mai lasă capul humeral să iasă de la locul său. 

Cu artroscopul se inspectează toată articulația. Prin 3 incizii de 1 cm se introduc camera de filmat și niște instrumente foarte fine. În timpul operației repoziționează capsula la locul său pe omoplat și se prinde în os cu 2-3 ancore bio-resorbabile. 

Vezi avantajele operatiei pentru umar luxat

Avantajele sunt:

 • umarul nu mai sare din articulație

 • incizii mici

 • se evită operația clasică cu taietura mare

 • recuperarea este mai scurtă

Procesul operatiei pentru umar luxat

Înaintea operației se vor face

 • examinare clinică
 • evaluarea RMN-ului de umăr
 • chestionar pre-anestezic
 • analize de sânge pre-operatorii
 • electrocardiogramă +/- consultație cardiologică
 • radiografie pulmonară
 • consultație cu medicul anestezist

Această operație se face cu anestezie generală. 

Veți fi adormit pe perioada intervenției chirurgicale. Vă veți trezi în sala de operație cu brațul imobilizat intr-o orteză.

Spitalizarea este de o singură noapte. La o oră după tezire veți putea bea apă și mânca ceva foarte ușor. La cateva ore după trezire vă veți putea ridica din pat și veți putea face câțiva pași. 

A doua zi se va examina umărul, va fi pansat și veți fi externat la domiciliu cu medicamente pentru durere. Umărul va fi menținut în orteză 4-6 săptămâni. 

Controalele pentru pansament, scoaterea de fire și verificarea evoluției sunt la 7, 14, 30 și 45 de zile. 

Cat timp va dura recuperarea medicala dupa operatia umarului luxat?

Recuperarea durează 4-6 luni.

Se va începe cu exerciții ușoare de pendulare ale brațului și mișcarea cotului imediat. Se evită rotațiile și ridicarea umărului 6 săptămâni. 

După 6 săptămâni se începe un program intensiv de gimnastică medicală.

Condusul mașinii este permis după 2 luni. Întoarcerea la muncă se face relativ repede după operație dar depinde de tipul de muncă. 

Intoarcerea la sport va fi după 3-6 luni și depinde dacă sportul este de contact și presupune mișcări complexe de umăr.

Alergarea ușoară și exercițiile de fitness pentru membrele inferioare sunt permise după 6 săptămâni

dr. Dan Valentin Anghelescu

Medic Primar Ortopedie - Traumatologie Medic Specialist Medicina Sportiva Doctor in Stiinte Medicale Sef de Lucrari Universitatea "Titu Maiorescu"

Lasă un răspuns