- Anamneza sau descrierea evenimentului si a evolutiei durerii
Ne intereseaza cum a aparut durerea. De obicei durerea apare brusc, la o miscare gresita si nu cedeaza cateva zile. Dupa primele zile mai dureroase, poate aparea o perioada mai linistita iar durerea reapare atunci cand se reia activitatea mai intensa de zi cu zi sau sportul.
2. Examinarea clinica
La examinarea clinica incepem prin a verifica flexia si extensia genuchiului. Ne intereseaza daca apare vreun blocaj, daca exista limitarea miscarilor sau daca miscarile sunt dureroase. Atunci cand genunchiul este umflat sau daca bucata de menisc rupt este prinsa intre oase, apare durerea si miscarea nu se poate face in totalitate. Umflarea genunchiului se poate examina si prin socul rotulian. In ruptura de menisc doare de obicei atunci cand este palpata zona dintre cele doua oase (interliniu articular). Niste teste speciale care releva ruptura de menisc sunt testele Appley si McMurray. Acestea reproduc miscarile de rotatie specifice pentru leziunile de menisc. Daca exista o ruptura, zona lezata este presata in cursul manevrelor si apare durerea.
3. Diagnosticul radiologic
Radiografia de genunchi este facuta de obicei imediat dupa accident. In felul acesta se exclude o fractura la momnetul accidentarii. Ruptura de menisc nu se vede pe radiografie.
4. Diagnosticul ecografic
Uneori radiografia este utila pentru a vedea rupturi de ligamente din jurul genunchiului. De cele mai multe ori ruptura de menisc nu se vede pe ecografie.
5. RMN pentru menisc rupt
RMN-ul este investigatia de baza pentru ruptura de menisc. RMN-ul are o sensibilitate de 95% si o specificitate de 80% in diagnosticarea leziunilor de menisc. Leziunea de menisc este descrisa ca o modificare de semnal.
Leziunile de menisc se clasifica pe RMN astfel:
- gradul 1 – mica modificare de intensitate in interiorul meniscului, fara atingerea suprafetei articulare
- gradul 2 – modificare de intensitate liniara (fisura) in interiorul meniscului, fara atingerea suprafetei articulare
- gradul 3 – modificare de intensitate care atinge suprafata articulara
Din punct de vedere chirurgical, rupturile de menisc se clasifica in:
- rupturi de menisc stabile
- rupturi de menisc instabile
O ruptura stabila inseamna ca bucata rupta nu pleaca de la locul ei. Bucata de menisc rupt se prinde intre oase la miscare. Pe RMN este descrisa de gradul unu sau doi
O ruptura instabila inseamna ca bucata rupta iese de la locul ei. Bucata de menisc rupt este prinsa sau se blocheaza intre oase la miscare. Pe RMN este descrisa de gradul 3.