Inovatie in ortopedie: Terapia TECAR pentru dureri de spate

Ce este terapia TECAR?

Terapia Tecar este un procedeu inovativ de fizioterapie, ce foloseste curent electric de inalta frecventa. 

Curentul sinusoidal de inalta frecventa circula intre un electrod fix aplicat pe pacient si un electrod mobil pe care il manuieste fizioterapeutul la nivelul zonei de tratament de pe corpul pacientului. 

Se folosesc frecvente intre 0,3 si 0,5 megaherti, ce actioneaza la nivel celular accentuand permeabilitatea peretelui celular si schimbul de electroliti intra si extracelular.

Sistemul Winback are doua moduri de functionare:

 • CET (capacitive electrical transfer) –> penetreaza tesuturile moi cu o energie mica
 • RET (resistive electrical transfer) -> actioneaza in profunzime producand energie mai mare.

Prin CET, tratamentul structurilor ce se afla aproape de electrod, energia penetreaza putin in profunzime.

Prin DEEP CET, frecventa este mai mica iar patrunderea curentului se face in profunzime. Cele doua sunt excelente in tratarea patologiei musculare, in dernajul limfatic si in refacerea musculaturii post-efort, fie pentru sportivii de performanta sau amatori. De asemenea este indicata (dar nu este mereu obligatorie) folosirea CET/DEEP CET in pregatirea structurilor pe care urmeaza a se folosi RET.

Prin RET – se realizeaza tratamentul structurilor profunde si rezistive la actiunea curentului – articulatie, insertii tendinoase etc. RET creste temperatura locala si lasa sa se disperseze mai putina energie in tesuturile din jur.

Modul BEAT – multiplica energia WINBACK de 10 ori.

Acest semnal activeaza fibrele nervoase din zona tratata provocand microcontractii. Acest efect accelereaza eliminarea tensiunii din zonele de contractura sau fibroza si stimuleaza circulatia – creste perfuzia si accelereaza drenajul zonelor afectate. Acest mod de functionare deschide noi moduri de tratament in traumatologie si medicina sportiva deoarece nu permite incalzirea excesiva a tesuturilor, eliberand aceeasi cantitate de energie.

 Modul SWAP – un mod inaovator de a alterna energia in aceeasi sesiune de tratament al modului  CET, DEEPCET, RET, si RET+. Prin folosirea ambilor electrozi capacitiv si rezistiv energia circula intre electrozi maximizand efectul terapiei diatemice.

Modul LOW PULSE – se mentine un stimul biologic celular specific limitand diatermia. Aceasta functie este mai ales utila in tratamentul inflamatiei acute post-traumatice in sport. Modul low pulse este de asemenea foarte bine utilizat pentru stimularea drenajului limfatic.

 Modul SUPER PULSE – accelerarea defibrozarii – in zonele slab vascularizate, cu tesuturi fibrozate – redori articulare, post-operator la nivelul zonelor de incizie – scade senzatia de tensiune si accelereaza inmuierea tesutului fibrozat.

Pentru ce probleme este buna terapia TECAR?

Indicatii:

 1. Durerile de spate – leziuni complexe cu radiculopatii si contracturi ale musculaturii. Combinatia de kinetoterapie, chiropraxie (manipulare si stretching) si masaj cu Tecar Winback este extrem de benefica. Terapia Tecar pentru dureri de spate poate fi utilizata in combinatie cu sedintele de magneto-diaflux, laser, ultrasunete etc.
 2. Leziuni musculare (contracturi, leziuni vechi musculare, rupturi recente).
 3. Tendinite, patologie de insertie osoasa a tendoanelor (ex. tendon achilean pe calcaneu, epicondilitele cotului tenismanului sau jucatorului de golf, tendinitele cvadricipitale etc.).
 4. Bursitele (cotului, rotuliene, la nivelul soldului etc.).
 5. Periartritele scapulo-humerale la nivelul umarului, bursita de deltoid etc.
 6. Durerile articulare complexe din artroze – umar genunchi glezna.
 7. Durerea la nivelul coloanei cervicale.
 8. In sport – refacerea dupa efort, combinatia de terapie Tecar cu masaj de relaxare, drenaj limfatic
 9. Stimulare limfatica si circulatorie

Cand nu trebuie folosita terapia TECAR

Contraindicatii:

 • Pacemaker
 • Pompa de insulina
 • Paciente gravide
 • Tromboflebitele
 • Neoplaziile
 • Sensibilitate la caldura
 • Febra
 • Infectii active

Care sunt efectele biologice ale terapiei TECAR WINBACK?

 1. Accelerarea schimbului de ioni (electroliti) intra si extracelular. Usoara crestere a temperaturii la nivel celular creste intrarea nutrientilor in celule si favorizeaza eliminarea toxinelor.
 2. Interferenta sinapselor (legaturilor nervoase) la nivelul receptorilor durerii – intreruperea impulsurilor dureroase ca si efect imediat si secretia de endorfine cu efect antalgic pe termen lung.
 3. Solicitarea functiei vasculare pentru a controla efectele locale ale caldurii si activarea nodulilor limfatici ce cauzeaza efect puternic de pompare si drenaj lifatic. Aceste doua efecte duc la stabilizarea edemului mult mai rapid.
 4. Efect pe tesutul moale cu densitate mare in apa – muschi, fascie, viscere, sistem limfatic si vascular.
 5. Efect pe tesutul dur – cu compozitie mica de apa – ligament, tendon, articulatii, os

Cum decurg sedintele de terapie TECAR?

Primul pas este o consultatie la unul din medicii specialistii Medsport. In urma consultatiei poate fi nevoie de investigatii suplimentare – analize de sange, imagistica radiologie/RMN, ecografie etc. Acest lucru va fi discutat impreuna cu pacientul. Recomandarea de Terapie Tecar va fi facuta conform unui protocol de tratament. In conformitate cu protocolul standard dar si cu conformatia pacientului (cantitate de tesut muscular, tesut adipos etc.) si specificul patologiei va fi recomandat un tratament personalizat.

Durata tratamentului prin Terapia Tecar variaza intre 10 si 20 de minute. Numarul de sedinte necesar variaza dar poate fi intre 5 si 10, in functie de patologie. Se pot programa doua sedinte in aceeasi zi, spatiate de o perioada libera de timp (exemplu dimineata si seara) pentru a grabi disparitia durerii sau inainte de perioadele competitionale pentru sportivii de performanta sau amatori in perioadele competitionale.

Pentru sportivii care folosesc Tecar Terapia in modalitatile de refacere zilnice specifice, durata tratamentului va fi 10-15 minute asociat masajului de relaxare pe o portiune a corpului mai mare (exemplu membre inferioare, membre superioare, umeri, spate etc.) in functie de specificul sportului.

Este important ca zona de tratat sa fie curata si sa nu fie unsa cu crema (antiinflamatoare, incalzitoare etc.) pentru a putea fi aplicata crema conductoare a producatorului astfel incat efectul terapiei sa fie maxim.

Terapia Tecar poate fi asociata unei sedinte de masaj de relaxare sau terapeutic mai complex. De asemenea Terapia Tecar poate fi complementara in cadrul unei sedinte de fizioterapie (magneto-diaflux, ultrasunete, laser).

dr. Dan Valentin Anghelescu

Medic Primar Ortopedie - Traumatologie Medic Specialist Medicina Sportiva Doctor in Stiinte Medicale Sef de Lucrari Universitatea "Titu Maiorescu"

Lasă un răspuns